Že prej mám napsat něco kontroverzního

Minulý víkend jsme s Veronikou oslavily dva měsíce, které se mnou musela přetrpět. (A předtím ještě jeden měsíc, kdy jsem ji odmítala, ale ten do toho nepočítáme, to bylo takový prenatální období našeho vztahu.) V pondělí jsem šla na psychoterapii, jak jsem jí asi před měsícem slíbila. Pověděla jsem doktorce něco o sobě, hrubě jsem načrtla vztahy v naší rodině („Je to banda hovad,”) a co mě tam přivádí. „Vypadáte, jako kdyby Váš největší problém byly finance,” řekla nakonec šťastně, protože viděla, že na mě správně fungujou antidepresiva. Jó, to holka eště neví, kolik práce jí se mnou čeká! Očekávám vyřešení všech mých problémů a razantní nárůst sebevědomí.

Když už jsme u vyřešení všech problémů. Zašly jsme s děvčetem na vánoční večírek Transparentu. Tam jsme se setkaly s naším idolem Filipem a dalšíma prima lidma, nicméně když jsme si o tom později povídaly, dospěla jsem k názoru, že většina transek jsou akorát lidi, který nesnášej svoje tělo a budou ho nesnášet i po tranzici. Lidi, který neustáli to, jak špatně hrajou svojí společenskou roli a jak špatně vypadaj. Nijak jinak si nedokážu vysvětlit ten propastnej rozdíl mezi MTF a FTM.

Transkluci jsou totiž úplně v pohodě. Možná je to tim, že maj mužský mozky a maj to v hlavě líp srovnaný. Možná je to tim, že si uvědomujou, jak mizerný jsou chirurgický výsledky v jejich případě, a nemaj tudíž přehnaná očekávání. Těžko říct. Transky oproti tomu denně řešej, jestli vypadaj dobře, jestli se na ně někdo ošklivě nepodíval a jestli se jim po operaci vejde do kundičky průměrně velký velemlok čínský. A já teď nevim, jestli je to příznak ženskýho mozku nebo mindráku.

Sama si totiž uvědomuju, že se chovám stejně. A přitom, když jdu močit v lese, nesedám si, protože bych si akorát zbytečně komplikovala život a pochcala si boty. Chci říct, bejt chlap má přece něco do sebe. Někdy na vás ale lidi kladou naprosto přemrštěný nároky, takže se dá pochopit, že vám z toho jebne a začnete nosit podvazky a malovat se jak barová kurva. Kdyby společnost tolerovala, že se někteří muži rádi malujou a nosí šaty, mohla jsem bejt dneska třeba muž. Kdyby bylo obecně přijímáno, že i chlap může brečet jako malá holka (!) a nechat se rozmazlovat, mohla jsem bejt dneska třeba chlap. Kdyby bylo v cajku, že některý pánové se rádi nechaj voject zezadu a hladěj si u toho bradavky, možná bych dneska nemusela šetřit na umělý oplodnění.

Když vás nerespektuje okolí, respektujte aspoň sami sebe. Jsem takhle, jak jsem, spokojená a mnohem šťastnější než kdykoli předtím. Mám po svém boku někoho, kdo mi rozumí a kdo se mnou plánuje svatbu, na níž přijdeme obě v šatech a necháme se prohlásit za muže a ženu. Tak co víc si přát.

8 komentářů: „Že prej mám napsat něco kontroverzního

  1. Jedno ti říct musím, hodněkrát jsem přemýšlela, jestli, kdyby byly konvence ve společnosti jinak, bych zůstala tak, jak jsem. Ne, nezůstala. Jsem si tím naprosto jistá… Ten elementární, animální rozdíl muž-žena pro mě někde hluboko existuje a fakt to není o tom, mít možnost se líčit a brečet, i když jsem jako že chlap. O tom to není. A první, co jsem si řekla, než jsem do toho šla, bylo: je mi jedno, jestli budu hnusná, budu mít hluboký hlas a že třeba operace nedopadne ideálně (jako že to mám ještě před sebou)… Ten rozdíl mi prostě za to stojí… A realita mi to jen potvrzuje. Jsem… Sebou. Konečně 🙂

    To se mi líbí

  2. Já vás trans ženy obdivuju, právě taky proto, že nechcete zůstat kvůli privilegiům atd. „muži v podvazkách“. A sebe naopak většinou vidím jako depresivního trans kluka – pro nás je tranzice o poznání jednodušší a proto se můžeme zdát víc v pohodě (zdání klame). A mně například tím, že máte koule být takové, jaké jste, často dáváte sílu jít dál.

    To se mi líbí

  3. Ahoj Zito,

    budeš žít jako žena s mužskou právní identitou?

    to ti ale bude ta nevyspělá stupidní společnost dávat sežrat furt, co jsi za exota…

    řešením může být:
    být psychický odolný a mít to na háku, což nedokáže každý transgender,
    potom by nebylo zapotřebí někaj řešit a hrotit ty změny pohlaví, a ordinace sexuologů by se o mnoho méně plnily transgender lidmi

    To se mi líbí

  4. Jé, to je hezký vánoční příspěvek! Bez sarkazmu.

    Ženské jsou divné. Ty neustálé mindráky nechápu. Možná proto, že jsou od slova minda. A tak si občas říkám, co jsem to vlastně za holku, když mi přijdou jak banda mimozemšťanů…

    Líbí se 1 osoba

  5. Pěkný článek ;).
    To já jsem fTm a mám i přítele,já bych to asi bez té úpravy hrudníku asi neda. A jsem rád,že příteli to nevadí a má mě rád takového jaký jsem 🙂

    To se mi líbí

Napsat komentář